Boekbindster Judith Walta–van Daal nam deel aan de excursie naar Drukkerij Wilco op 13 december 2007, en zij was zo vriendelijk een kort verslag te schrijven van deze dag.
Hierbij wil ik graag een indruk geven van het onlangs afgelegde bezoek aan Drukkerij Wilco te Amersfoort op 13-12-2007.
Ter info: traditioneel is Wilco sterk in het drukken van boeken en ‘boekachtige’ producten, inclusief tijdschriften. Wilco is met name sterk concurrerend voor grotere oplagen van brochures, mailings, jaarverslagen en ander (semi)commercieel drukwerk.
De middag begon gezellig in de kantine, waar wij voorgesteld werden aan de twee heren die onze rondleiding verzorgden. De grote groep werd opgedeeld in twee groepen en ik liep mee met de groep die in de binderij begon.
Bindstraat
De binderij was onlangs uitgebreid met een nieuwe bindstraat en was ruim voorzien van nieuwe machines. Naar ik begreep wil Drukkerij Wilco zo veel mogelijk werk inpandig drukken en afwerken om zo snel en met hoge kwaliteit te kunnen leveren. Er is geïnvesteerd in een lijn waarop zowel gebrocheerde paperbacks als hardcoverboeken geproduceerd kunnen worden. Leuk om te zien dat een hardcoverboek met leeslint, kapitalen en eventuele andere franjes zo uit een bindstraat komt rollen in een grote snelheid.
Wilco werkt voor vele grote literaire uitgeverijen. Daarnaast drukt Wilco jaarlijks tientallen titels voor educatieve en wetenschappelijke uitgevers in binnen- en buitenland. Volgens onze gids is de kans nihil dat iemand van deze groep nog nooit een boek in de hand heeft gehad van dit bedrijf.
Het offset-procedé
Na de binderij vervolgde onze weg zich in de drukkerij waar een goede uitleg gegeven werd over het offset-procedé. De drukvorm bestaat over het algemeen uit een dunne aluminium plaat waar via fotografische weg een beeld is aangebracht. Om een afdruk te krijgen van deze offsetplaat moet deze eerst vochtig worden gemaakt. Alle niet-beeld-delen nemen dit vocht aan. Daarna wordt de vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte niet-beeld-delen de inkt afstoten, wordt die alleen op de beelddelen aangenomen. De inkt wordt nu door een rubberdoek van de plaat genomen, en overgezet op het papier.
Vier en vijf kleuren
We verbaasden ons over het inktpompsysteem, de grote tanks van ca. 250 kg met de vier drukkleuren inkt (geel, cyaan, magenta en zwart) die langs de wand stonden met slangen naar de persen toe. Verder was er nog een kleinere afdeling met persen waar ook PMS-kleuren gemengd konden worden. Normaal wordt er gedrukt met vier kleuren en een eventuele persvernis op vijf-kleurenpersen. Soms kan er ook zo’n PMS-kleur gedrukt worden als dat vereist is.
Na deze grote afdelingen kwamen we bij de pre-press-afdeling. Daar worden de aluminium platen belicht. En zoals al doet vermoeden wordt er per kleur een plaat gemaakt.
Na al deze indrukken beëindigden we onze rondleiding weer in de kantine waar ons een hapje en een drankje werd aangeboden. Er was nog even gelegenheid om wat vragen te stellen. Bij het vertrek kregen we nog een leuke attentie. Oftewel: het was een leerzame en gezellige rondleiding.”