Op vrijdag 2 december 2016 bent u vanaf 13:30 uur in de foyer van de Koninklijke Bibliotheek (Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag) om te luisteren naar promovendi en (oud-) studenten van de Tiele-hoogleraren die u de nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen in de boekwetenschap presenteren. Met bijdragen van Heide Warncke, Sjors de Heuvel, Daphne Wouts en Floortje van Gameren.
Marieke van Delft vertelt over het nieuwe deel in de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel, getiteld Historische stadsbibliotheken in Nederland.
De bibliotheek Ets Haim bestaat dit jaar precies 400 jaar. Dit wordt gevierd met een grote tentoonstelling “De Glorie van het Joodse Boek”, verschillende evenementen en een boek dat Heide Warncke samen met Emile Schrijver heeft uitgebracht. Heide is recentelijk begonnen aan haar promotieonderzoek naar vroegmoderne Joodse handschriftencultuur, en geeft ons een introductie in de Joodse boekproductie, bibliotheek Ets Haim en haar onderzoek.
Sjors de Heuvel studeerde af bij Paul Hoftijzer is werkzaam bij de wetenschappelijke uitgeverij Elsevier, waar hij op dit moment een publicatie over de geschiedenis van het bedrijf schrijft. Elsevier is in het bezit van een rijke geschiedenis die terugvoert tot 1880. Nooit eerder is er actief gebruik gemaakt van deze bijzondere verhalen, waardoor er vele in de vergetelheid zijn geraakt. Sinds enkele jaren probeert het bedrijf via het verleden grip te krijgen op haar positie in het constant veranderende uitgeverslandschap.
Daphne Wouts, ook oud-student van Paul Hoftijzer, schreef haar scriptie over een bijzonder plakboek: De Bibliotheca Thysiana in Leiden is in het bezit van een curieus plakboek van 85 pagina’s met hierin een grote diversiteit aan uitgesneden en opgeplakte houtsneden en gravures uit de zestiende en zeventiende eeuw. Door de bijzondere verschijningsvorm roept dit plakboek veel vragen op die verkend zullen worden in haar presentatie.
Tot slot spreekt Floortje van Gameren over haar scriptie die zij schrijft bij Adriaan van der Weel. Iedereen kan via het Web een blog beginnen, een boek publiceren of een post plaatsen in een sociaal netwerk. Een miljoenenpubliek kan zo bereikt worden terwijl de strenge selectie van een krantenredactie of een uitgeverij wordt omzeilt. Het Web wordt daarom vaak aangeduid als een democratiserende kracht, maar Floortje onderzoekt in hoeverre deze bewering klopt.
Na de presentaties bent u van harte uitgenodigd voor de aansluitende borrel.
In verband met de catering verzoeken wij u om u uiterlijk woensdag 30 november aan te melden bij het bureau van de Dr. P.A. Tiele-Stichting (info@tiele-stichting.nl).
PROGRAMMA
Vanaf 13:30 ontvangst met koffie en thee
Welkomstwoord door Hanca Leppink, voorzitter van de Dr. P.A. Tiele-Stichting
Marieke van Delft
Namens het bestuur van de BGNB-reeks
Historische stadsbibliotheken in Nederland
Heide Warncke
Namens de Leerstoel Geschiedenis uitgeverij en boekhandel
Boekcultuur in de Amsterdamse Portugees-Joodse Gemeente
Sjors de Heuvel
Namens de Leerstoel Geschiedenis van het Nederlandse boek in de Vroegmoderne tijd
Bijzondere verhalen van Elsevier. Boekgeschiedenis in de praktijk.
Daphne Wouts
Namens de Leerstoel Geschiedenis van het Nederlandse boek in de Vroegmoderne tijd
‘Uytgesneeden en geplackt,’ een verkenning van het Thysiana plakboek.
Floortje van Gameren
Namens de leerstoel De moderne geschiedenis van het boek
Heeft het Web met haar platformen een democratiserende werking?