Naar aanleiding van een prachtige schenking van het boek Historia insectorum generalis, ofte algemeene verhandeling van de bloedelose dierkens van Johannes Swammerdam aan het Boerhave Museum, wordt er een presentatie over deze onderzoeker gegeven.
Op vrijdag 9 oktober tussen 14.00 en 15.00 uur vertellen Prof. Eric Jorink en conservator Tim Huisman over Swammerdams bijzondere werk.
Als onderzoeker heeft Johannes Swammerdam altijd in de schaduw gestaan van Antonie van Leeuwenhoek. Dat had gedeeltelijk te maken met het feit dat Swammerdam jong stierf, en ook dat Van Leeuwenhoek veel nadrukkelijker zichzelf afficheerde als onderzoeker. Toch was het Swammerdam die als eerste in de Republiek zich stortte op de bestudering van insecten en microscopische entiteiten. Dat hij minder bekend is, is ook het gevolg van zijn veelbewogen leven, waarin radicale filosofische gedachten, jaloerse collega’s en een godsdienstige crisis een grote rol speelden.
Prof. dr. Eric Jorink vertelt meer over het leven van Johannes Swammerdam. Hij is Teylers hoogleraar aan de Universiteit Leiden en onderzoeker aan het Huygens ING. Hij is specialist op het gebied van de wetenshapsgeschiedenis van de vroegmoderne tijd en werkt aan een biografie van Swammerdam.
Aanvullend op het verhaal van Jorink gaat conservator Tim Huisman in op de plaats die deze Algemene verhandeling van de bloedelose dierkens inneemt in het geheel van Swammerdams gepubliceerde werk. Maar hij zal natuurlijk ook uit de doeken doen waarom Rijksmuseum Boerhaave zo blij is met deze schenking.
U kunt zich voor de fysieke of virtuele lezing hier inschrijven: https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/swammerdam/.