De Universiteit van Amsterdam heeft momenteel een vacature voor een afgestudeerde boekwetenschapper die onderzoek gaat verrichten naar het boekbedrijf in (het voormalige) Nederlands Indië/Indonesië over de periode 1945-1970, onder begeleiding van Lisa Kuitert.
Boekhandel en uitgeverij waren veelal onder invloed van het moederland in de kolonie tot bloei gebracht. Toen Indonesië onafhankelijk geworden was, hebben ‘oude’ uitgevers, zoals W. van Hoeve, zich succesvol op de nieuwe Indonesische markt weten te richten, en zijn nieuwe uitgeverijen ontstaan. Het onderzoek zoekt antwoorden op de vraag welke rol de uitgeverijen vervulden in de vorming van een nieuwe kennisinfrastructuur en van het politieke klimaat. Voor dit project staat vier jaar. Het onderzoek zal uitmonden in een proefschrift, onder begeleiding van Lisa Kuitert.
Het onderzoek dat de werktitel ‘Publishing houses as brokers of knowledge in Indonesia’ draagt, maakt deel uit van een groter door NWO gefinancierd onderzoeksprogramma getiteld ‘Decolonizing knowledge. Postcoloniality and the making of modern Indonesia’s knowledge culture, 1945 – 1970′ dat geleid wordt door Remco Raben, in samenwerking met Lisa Kuitert.
Lees meer over deze vacature op de UvA-pagina: