Museum Meermanno in Den Haag is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het Huis van het boek, een initiatief van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek (KB), presenteert van 20 oktober 2019 t/m 21 maart 2020 de tentoonstelling Foute boeken?, een tentoonstelling over boeken van vroeger die tegenwoordig niet meer kunnen. In samenwerking met Huis van het boek biedt Studium Generale een lezingenreeks aan over foute en/of verboden boeken in vier verschillende academische vakgebieden: de natuurwetenschappen, filosofie, politiek en letterkunde.
Er zijn tal van boeken die door een andere tijdsgeest en voortschrijdend inzicht ‘eigenlijk niet meer kunnen’. Wie leest er nog zijn kinderen voor uit Oki en Doki bij de negers? Hetzelfde geldt voor kinderboeken waarin joodse kinderen en ‘heidenen’ in Afrikanen worden bekeerd tot het christendom, of boeken vol politieke propaganda. Al deze boeken, die in enorme oplagen zijn verspreid, hebben bewust en onbewust ideeën over de medemens in de maatschappij bepaald. Deze foute boeken raken soms verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme, antisemitisme en de discussie rond Zwarte Piet. Na een korte inleiding tot de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ in het Huis van het boek, staat gastconservator dr. Bert Sliggers in deze openingslezing stil bij de enorme impact van het geschreven woord. Hoe denken we nu over boeken die al lange tijd onze identiteit en onze ideeën vormen?
Spreker
Dr. Bert Sliggers, verzamelaar en voormalig conservator Teylers Museum Haarlem, gastconservator tentoonstelling ‘Foute boeken?’
Tijd en Plaats
Maandagavond 4 november van 19.30-21.00 uur
Zaal 2.02
Wijnhaven Turfmarkt 99, Den Haag
Iedereen is welkom! Gratis entree. Geen aanmelding nodig.