Het Utrechts Psalter is het kostbaarste handschrift dat zich in een Nederlandse collectie bevindt; het is de trots van de Universiteitsbibliotheek van Utrecht. Het handschrift is bovendien een van de pronkstukken van de tentoonstelling Heilig Schrift. Tijdens de lezing in Museum Catharijneconvent op 29 november gaat kunsthistoricus Paul Bröker in op dit bijzondere handschrift.
De bijzondere waarde van het Utrechts Psalter is onomstreden. Het is in oktober 2015 opgenomen in het Memory of the World Register for Documentary Heritage van UNESCO. Het werd rond het tweede kwart van de 9e eeuw in Reims vervaardigd. Een psalter is een boek met psalmen. In het Utrechts Psalter is de tekst van alle 150 psalmen opgenomen. Boven de tekst van elke psalm is steeds, over de volle breedte van de pagina, een illustratie te zien die de inhoud van de psalm weergeeft.
Het tot leven wekken van de psalmen is geen gemakkelijke opgave, omdat het geen verhalende teksten zijn. Hoe moest de kunstenaar de smeekbeden van de psalmist om van zijn vijanden verlost te worden, zijn meditaties, zijn gebeden en lofredes in beeld brengen? Het gaat vaak om abstracte zaken. Toch is de verluchter erin geslaagd die abstracties in beelden om te zetten. Wie de tekst van een psalm kent, kan hele stukken van die psalm nog een keer ‘lezen’ aan de hand van de illustraties naar de letter.
Paul Bröker is kunsthistoricus en directeur van Helikon. De lezing vindt plaats op dinsdag 29 november van 14.00 uur tot 15.00 uur in het auditorium van het Museum Catharijneconvent en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum.
Aanmelden kan tot uiterlijk een dag van tevoren vóór 17.00 uur via: info@catharijneconvent.nl of telefonisch: 030-231 38 35 (tijdens kantooruren van 9:00 -17:00 uur).