De NBV nodigt haar leden uit voor een bijzondere excursie naar het Stadsarchief Amsterdam op maandag 10 november as.
Ter afsluiting van de viering van haar 15-jarig bestaan organiseert de NBV op maandagmiddag 10 november 2008 een najaarsexcursie in De Bazel te Amsterdam. Onder de titel Gutenberg, Van Eeghen en De Bazel. Boekgeschiedenis in het archief is een feestelijk en veelzijdig programma samengesteld.
Tussen 1919 en 1926 verrees aan de Amsterdamse Vijzelstraat het belangrijkste werk van de Nederlandse architect Karel de Bazel (1869-1923). Het gebouw, dat achtereenvolgens als het hoofdkantoor van de Nederlandse Handelsmaatschappij, de Algemene Bank Nederland en ABN AMRO diende, heet daarom kort en bondig De Bazel.
Sinds 2007 is hier het Stadsarchief Amsterdam gevestigd. Het Stadsarchief beheert vele kilometers archief, waarin belangrijk bronnenmateriaal voor boekhistorische onderzoek is te vinden. Het nieuwe gebouw, de mooie collecties en Amsterdam als Wereldboekenstad: drie goede redenen om de NBV-najaarsexcursie naar De Bazel te organiseren.
We zijn bijzonder blij dat de cultuurhistoricus prof. dr. Herman Pleij, sinds dit jaar emeritus-hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde (Universiteit van Amsterdam), bereid is gevonden om een lezing te houden. Onder de veelzeggende en inspirerende titel: Vinden wat je niet zoek. Over de kwellingen van archiefarbeid zal Pleij over zijn rijke en jarenlange archiefervaringen berichten.
De bestuursleden drs. J. Bouman en drs. M. van Delft zijn ter voorbereiding op deze dag zelf in de archieven gedoken en hebben een kleine tentoonstelling samengesteld. Deze zal laten zien wat het Stadsarchief de boekhistoricus te bieden heeft. Zij hebben zich bij de samenstelling laten inspireren door de archivaris die als geen ander kennis had van de Amsterdamse boekhandel, dr. Isabella van Eeghen (1913-1996). Het is inmiddels bijna vijftig jaar geleden dat het eerste deel van haar baanbrekend onderzoek De Amsterdamse boekhandel 1680-1725 is verschenen. Als eerbetoon aan deze grande dame van het archiefwezen en de boekgeschiedenis zal (onder voorbehoud) in de filmzaal nog eens het interview worden getoond, dat Van Dis met haar voor het VPRO-programma Adriaan van Dis in de IJsbreker in 1988 heeft gevoerd.
Vanzelfsprekend krijgen we ook het nieuwe Stadsarchief te zien. De rondleiding zal in twee groepen gebeuren. Terwijl de ene groep wordt rondgeleid, mag de andere nog even in de filmzaal blijven. Hier wordt men uitgenodigd de dit voorjaar uitgezonden en bijzonder goed ontvangen BBC-documentaire Stephen Fry and the Gutenberg Press te bekijken (N.B.: Deze uitzending is Engels gesproken met Engelstalige ondertiteling!).
Het programma samengevat:
12.30 – 13.00: Ontvangst
13.00 – 13.45: Herman Pleij: Vinden wat je niet zoekt. Over de kwellingen van archiefarbeid
13.45 – 14.00: Introductie op Isabella van Eeghen en de tentoonstelling
14.00 – 14.15: Vertoning interview Isabella van Eeghen met Adriaan van Dis
14.15 – 14.45: Pauze
14.45 – 15.45: Simultaan rondleiding en tentoonstelling / BBC-documentaire Stephen Fry and the Gutenberg Press
15.45 – 16.45: Simultaan rondleiding en tentoonstelling / BBC-documentaire Stephen Fry and the Gutenberg Press
16.45 – 17.30: Afsluitende borrel
18:00: (optioneel) Tapas-maaltijd in restaurant De Kelderhof
Aansluitend op de excursie bestaat de mogelijkheid om gemeenschappelijk een tapas-maaltijd te nuttigen in het nabij gelegen restaurant De Kelderhof aan de Prinsengracht (zie ook www.dekelderhof.nl). Aan deze maaltijd zijn kosten verbonden, nl. € 30 per persoon.
Adres
Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32,
1017 HL Amsterdam.
Het Stadsarchief is bereikbaar per tram vanaf het Centraal Station: lijnen 16, 24 en 25, halte Keizersgracht.
Let op: auto’s parkeren in het centrum kan lastig zijn en kost u waarschijnlijk tijd. Voor meer informatie zie: stadsarchief.amsterdam.nl.
N.B.: Omdat het Stadsarchief op maandag gesloten is voor publiek, zal de voordeur aan de Vijzelstraat maximaal een half uur geopend zijn, en wel tussen 12:30 u en 13:00 u. Ook aan het einde van de middag zal deze deur niet langer dan een half uur open staan (17:30 – 18:00 u.). U wordt met klem verzocht zich aan deze aankomst- en vertrektijden te houden. Laatkomers kunnen wel door de dienstingang Herengracht 482 naar binnen komen en deelnemers die eerder willen vertrekken worden door de organisatoren ook door de dienstingang naar buiten begeleid.