Oude boeken en nieuwe media
Sociale media zijn volwassen geworden en niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zijn de hele dag bij ons op smartphone of tablet, waardoor we in voortdurend contact staan met de belevenissen en ideeën van anderen. Met mensen die we in het echt kennen of alleen online. Een revolutie in mediagebruik en in communicatie.
Vijfhonderd jaar geleden werd een toen nieuw medium volwassen: het gedrukte boek. Voor het eerst konden geleerden, politici en andere geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden, veel sneller dan in brieven of handgeschreven boeken. En deze ideeën bereikten in kortere tijd veel meer mensen.
Wat verbindt Erasmus met sociale media gebruikers?
Conn3ct laat bezoekers spelenderwijs ontdekken wat Erasmus en Twitteraars met elkaar gemeen hebben. Er liggen 67 vroeg-zestiende-eeuwse boeken en er zijn interactieve installaties die samen in negen thema’s de overeenkomsten tussen de beide media laten zien.
De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstelling en delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expositie opvallend tastbaar.
Voor wie?
Iedereen is van harte welkom deze interessante tentoonstelling te bekijken en te beleven. Het museum zal actief het voortgezet onderwijs en opleidingen geschiedenis, boekwetenschap en communicatie en mediawijsheid benaderen zodat de tentoonstelling een waardevolle bijdrage vormt aan het onderwijs.
Internationale samenwerking
Conn3ct is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland, in samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteit Antwerpen en naar aanleiding van het Vlaams-Nederlandse Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse.
Waar is Conn3ct nog meer te zien?
22.06.2017 – 17.09.2017: Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
14.10.2017 – 29.04.2018: Hasselt, Provinciale Bibliotheek Limburg
Voor meer informatie: www.conn3ct.media.