In de lente van 2022 bieden 3 Rotterdamse erfgoedinstellingen 3 boekhistorische stageplekken aan in het kader van het project Rotterdam Boekenstad. De stagiaires gaan meehelpen onbekende collecties oud drukwerk te beschrijven in de STCN, de nationale bibliografie tot 1801. Reageren kan tot 31 december 2021.
Wat houdt de stage in?
De drie stages worden uitgevoerd in drie verschillende instellingen: Het Rotterdamsch Leeskabinet en de UB van de Erasmus Universiteit, het Maritiem Museum Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam. Bij aanvang van de stage krijgen de stagiaires een tweedaagse inleiding op het beschrijven van boeken in de STCN. Deze vindt plaats in de KB nationale bibliotheek, in Den Haag. Vervolgens worden ze ieder op één locatie geplaatst.
De stagiair gaat daar plank-voor-plank, boek-voor-boek door de collectie, en voegt de exemplaren toe aan de STCN. Eventuele nog niet beschreven edities worden op een lijst gezet zodat de experts van de KB deze tegen het einde van de stage kunnen beschrijven. Ondertussen houden de stagiaires hun ogen open voor buitengewoon mooie, bijzondere, unieke of anderszins interessante boeken met een Rotterdamse connectie. Deze komen in aanmerking voor opname in een publicatie over Rotterdam Boekenstad (beoogd voor 2023) of kunnen gepubliceerd worden als blog op de websites van de betrokken instellingen. Er zullen maandelijkse intervisie-bijeenkomsten plaatsvinden, waarbij de studenten hun bevindingen presenteren aan elkaar en de betrokken stagebegeleiders en experts van de KB.
Wanneer vindt de stage plaats?
Het gaat om een stage van drie tot vier maanden, van april-juni 2022, met een minimale omvang van 280 uur (10 ECTS).
Voor wie is het interessant?
We richten ons op gevorderde bachelorstudenten of masterstudenten Boekwetenschap, Book and Digital Media Studies of vergelijkbare historische opleidingen met wezenlijke aandacht voor boekgeschiedenis. De stage biedt voor de stagiair een praktische ingang tot het werken met bijzondere collecties tegen de achtergrond van een groot erfgoedproject.
Hoe kom je in aanmerking?
Stuur vóór 31 december 2021 een mail aan STCN@kb.nl met je CV, korte motivatie en je voorkeur voor één van de instellingen.
Meer weten over Rotterdam Boekenstad 2023?
Rotterdam is de gaststad voor het IFLA World Library and Information Congress 2023. Een week lang komen 3500 specialisten uit de bibliotheek- en informatiesector van 120 landen samen om de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied te presenteren, ideeën uit te wisselen, contacten te leggen en zaken te doen. In de aanloop naar dat congres werken een aantal culturele instellingen in Rotterdam samen om de Rotterdamse boekgeschiedenis in kaart te brengen. De bedoeling is dat er zomer 2023 onder meer een boek met een dwarsdoorsnede van Rotterdamse boekencollecties in openbare instellingen op tafel ligt. Daarvoor is gestructureerd
onderzoek in verschillende collecties nodig. Een belangrijke stap is het systematisch beschrijven van oud drukwerk (tot 1801) in de STCN.
Meer weten over de Short-Title Catalogue, Netherlands (STCN)?
De Short-Title Catalogue, Netherlands (STCN) is de nationale bibliografie van Nederland voor de periode tot 1801, een dienst van de KB nationale bibliotheek. De bibliografie wordt sinds 1982 samengesteld op basis van tientallen collecties van bibliotheken, archieven en musea in binnen- en buitenland. In juni 2021 bestaat het bestand uit circa 600.000 exemplaren in 216.000 beschrijvingen. Hoewel de STCN een bijzonder grote dekking kent, is er sprake van een serieuze Rotterdamse lacune in het bestand. Afgezien van de Erasmuscollectie in de Centrale Bibliotheek is geen enkele Rotterdamse collectie opgenomen in de nationale bibliografie. Door dit Rotterdamse drukwerk systematisch te gaan beschrijven in de STCN, zorgen we ervoor dat de bibliografische data duurzaam op wordt geslagen en de zichtbaarheid van Rotterdamse boekencollecties blijvend verbeterd wordt.
Vragen?
Voor meer informatie over één van de instellingen of over de STCN, kun je contact opnemen met onderstaande personen:
Ron Brand (Maritiem Museum Rotterdam) (r.brand@maritiemmuseum.nl)
Roman Koot (Rotterdamsch Leeskabinet/UB EUR) (roman.koot@eur.nl)
Ingmar Vroomen / Martijn Verbon (Stadsarchief Rotterdam) (ih.vroomen@rotterdam.nl)
Esther van Gelder (KB Nationale Bibliotheek) (esther.vangelder@kb.nl)