De Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther heeft een, voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, zeer interessante eeuwenoude boekencollectie. Heel speciaal zijn 51 incunabelen (voor 1501 gedrukte boeken) en 183 postincunabelen (gedrukt tussen 1501 en 1540).
Deze bijzondere boeken waren tot voor kort niet te vinden in een databank. De Radboud Universiteit en enkele vrijwilligers van de abdijbibliotheek brengen daar nu verandering in. Deze unieke boekencollectie wordt nu ook zichtbaar buiten de kloostermuren, waar onderzoekers en studenten ze kunnen inzien.
Omvangrijke unieke boekencollectie
De unieke collectie van de Norbertijnenabdij omvat ongeveer 5.700 werken van vóór 1901. Herkomstgegevens van de incunabelen en de 16e-eeuwse drukken laten zien dat deze boeken overwegend in de tijd zelf zijn verworven en dus al eeuwenlang in de abdij bewaard worden.
Naast een aantal levensbeschrijvingen van de heilige Norbertus maken ook drukken van de Antwerpse drukker Christoffel Plantijn en unieke edities van Noord- en Zuid-Nederlandse uitgevers deel uit van deze bijzondere verzameling. In 1623 zijn door de abdij boekbanden aangekocht afkomstig uit de boekbinderij van de Bossche Broeders van het Gemene Leven. Dat is bijzondere en interessante informatie voor onderzoekers. Ook 70 devotieprentjes uit de periode 1700-1900 worden gedigitaliseerd en gecatalogiseerd.
Meerjarenproject
De beschrijvingen van deze unieke verzameling boeken worden opgenomen in RUQuest, dé digitale zoekmachine van de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit. Op die manier wordt het bezit van de Abdij van Berne zichtbaar voor de hele wereld. De boeken zijn in de abdijbibliotheek te raadplegen.
Inmiddels zijn de gegevens van ruim 2.400 boeken van de kloosterboekerij ingevoerd in RUQuest, voorzien van de code AvB (Abdij van Berne). De komende jaren wordt hieraan op vrijwillige basis in de abdij verder gewerkt door twee oud-collega’s van de Universiteitsbibliotheek: Lennie van Orsouw en Robert Arpots. De gehele abdijbibliotheek, inclusief de moderne collectie, zal op deze wijze wereldwijd toegankelijk worden.
Na een uitgebreide testperiode, en met medewerking en financiële ondersteuning van de leverancier van RUQuest (OCLC), is de samenwerking in december 2018 formeel bekrachtigd. Bij gelegenheid van een bezoek van abt Denis Hendrickx o. praem. aan de Radboud Universiteit wordt aan dit unieke samenwerkingsproject bekendheid gegeven. Abt Denis Hendrickx o. praem. over het project: ‘De Norbertijnen van de abdij van Berne vinden het belangrijk de collectie van de abdij voor onderzoek en onderwijs beschikbaar te stellen. De eeuwenoude historische boekencollectie is daarbij van bijzondere waardevolle betekenis.’
Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project en de collectie van de Abdij van Berne? Kijk dan op de website van de Universiteitsbibliotheek of de abdijbibliotheek.