Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen (University of St Andrews) presenteren hun boek The Bookshop of the World (Yale UP) op 19 maart (15:30-17:00) tijdens het colloquium georganiseerd door het Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age.
De zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boekenwereld. In het verhaal over de Gouden Eeuw wordt dit zelden verteld. Het was de tijd van de VOC, van Rembrandt en Vermeer, en alle aandacht is altijd uitgegaan naar de Hollandse schilderkunst. Maar per hoofd van de bevolking bezaten de inwoners meer boeken dan in enig ander land in Europa. De mensen hier waren ongewoon goed geïnformeerd en politiek betrokken. Godsdiensttwisten, welvaart en politiek werden beïnvloed door wat er gelezen werd.
Terwijl uitgevers elders in Europa failliet gingen, vernieuwden de Nederlandse uitgevers hun industrie: ze organiseerden boekveilingen en deden veel aan marketing en publiciteit. De aard van dat godvruchtige, welvarende, twistzieke en genereuze volk werd in belangrijke mate bepaald door wat het las. Pettegree en Der Weduwen ontsluiten het verhaal van de opkomst en het grote succes van dit boekenbedrijf.
Het boek verschijn deze maand in het Engels en ook in zijn Nederlandse vertaling De Boekhandel van de Wereld.
Meer informatie over deze evenement vindt u hier.
Tevens zal het boek ook op de volgende data gepresenteerd worden:
- Maandag 18 maart: Amsterdam, Spui25
- Vrijdag 22 maart: Groningen, Universiteitsbibliotheek
- Maandag 25 maart: Deventer, Athenaeumbibliotheek
- Donderdag 28 maart: Den Haag, Koninklijke Bibliotheek