Van 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 worden de Tanach, Bijbel en Koran samen gepresenteerd in de tentoonstelling Heilig Schrift in het Museum Catharijneconvent te Utrecht: een expositie met eeuwenoude handschriften, prachtige boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie boeken van het jodendom, het christendom en de islam.
Het jodendom, het christendom en de islam hebben elkaar door de eeuwen heen continu beïnvloed. De heilige boeken van de drie monotheïstische wereldreligies zijn aan elkaar verwant en hebben gemeenschappelijke wortels. Ze zijn gemaakt op het snijvlak van verschillende culturen en religies en leveren een fascinerend samenspel op met prachtige kunstwerken als resultaat. Middeleeuwse handschriften en vroeg gedrukte boeken uit binnen- en buitenland zijn voor de tentoonstelling bijeengebracht om deze schoonheid in beeld te brengen.
Nog altijd inspireren en fascineren de heilige boeken velen. Op de tentoonstelling vindt u daarom ook kunstwerken die nauw verbonden zijn met de omgang en verering van de Tanach, Bijbel en Koran. U krijgt voorwerpen te zien die een rol spelen bij het lezen en vereren van de heilige geschriften in de synagoge, kerk en moskee, maar maakt ook kennis met objecten die typisch zijn voor het gebruik thuis en onderweg. In openhartige interviews vertellen Nederlanders over hun relatie met de heilige boeken.
Het Utrechts Psalter en topstukken uit heel Europa
De tentoonstelling Heilig Schrift komt tot stand in nauwe samenwerking met de Universiteit Utrecht. Een groot aantal belangrijke kunstschatten van de universiteitsbibliotheek is op de tentoonstelling te zien, waaronder het wereldberoemde negende-eeuwse Utrechts Psalter, dat in 2015 aan de UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed is toegevoegd. Grijp de unieke kans om dit bijzondere handschrift, dat zelden het depot verlaat, te komen bekijken.
Ook andere zeer kostbare handschriften uit heel Europa zijn in bruikleen gegeven, waaronder het met goud gedecoreerde Evangelie van Eller uit The British Library in Londen, de kleurrijk geïllustreerde verhalen over de profeten uit de Staatsbibliothek te Berlijn en de veertiende-eeuwse Tanach met opvallende abstracte patronen uit de Kongelige Bibliothek in Kopenhagen.
Activiteiten
Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld. Naast lezingen van onder anderen Abdelkader Benali, Kader Abdolah, Annemiek Schrijver, Marcel Möring en Huub Oosterhuis zijn er rondleidingen in de Ulu Moskee en de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Utrecht. Ook zijn er gratis rondleidingen in oktober en december en kunt u een exclusief kijkje nemen in het depot.
Meer informatie vindt u bij Museum Catharijneconvent.
Foto: Bernulfuscodex, boekband ca. 1205, hanschrift ca.. 1045, Museum Catharijneconvent [ABM h3].